14 Eylül 2009 Pazartesi

7 Eylül 2009 Pazartesi

BEĞENAL REZiL ORDU KOROSU

BİENAL’E GİDECEKLERE BİR ÖNERİ: BİENAL’E SABOTAJ DÜZENLEYİN

BİENAL’E GİDECEKLERE BİR ÖNERİ:
BİENAL’E SABOTAJ DÜZENLEYİN

Sanat alıcısı, değer katıcısı, meta-artist dönüştürücüsü koleksiyoner bağlantılı bienal piyasasının, sanatı oyunun içinden çıkararak sergilemeye ve sanat hiyerarşisine endeksli bir piyasa haline getirme pratiklerine sayılı günler kaldı. Bu tarihler arasında ki farklı galerilerde düzenlenecek alternatif sergilerin, bienal kapsamında istanbul’a gelmesi beklenen 20bin yabancının bağlantılarına girebilmek, davet alabilmek, boy göstermek olduğunu düşünüyoruz. Alternatif içerikleriyle farklı galeriler, sanat turistlerinin haritaları üzerinde yer alacaktır!

Bunlara rağmen bienal alanlarına gitmeyi düşünenlere bir oyun alanı yaratmayı öneriyoruz: sergilenen imajlara sabotaj düzenleyin!

VİDEO AYARLARINI BOZMAK : gösterim sırasında “loop” /tekrar/ modunda çalışan dvd’lere kaydedilmiş görüntüler ya bölünmüş odalarda yansıtma/projekiyon ile gösterilir yada tv mönitörlerine kablolar ile bağlanmıştır. Player’ın nerede olduğunu keşfettikten sonra dışarıdan komutlara üzerine bir bant çekilip kapatılmamışsa Eminönü gibi yerlerden 5liraya alabileceğiniz dvd player uzaktan kumandaları ile “repeat” modunu kaldırarak veya görüntü niteliğiyle oynayarak müdahalenizi gerçekleştirebilirsiniz. Bir tv kumandası monitörler içinde iş görebilir. Monitöre direk müdahale için tuşlarına müdahalede bulunun, kanalı değiştirin, bozuk bir ekranı diğer insanların sanatçının işiymiş gibi karşısına geçip seyredeceği ihtimalleri bu işi daha eğlenceli kılıyor ve bu yaşanıyor.

PROJEKSİYON MAKİNESİNİN ÖNÜNÜ TIKAMAK: projeksiyon makineleri bazen önceden hazırlanmış bir platformda, yer hizasında gizlenerek çalıştırılıyor, çantanıza atacağınız gazete kağıtlarını buruşturarak projeksiyonun mercek alanını kapatabilir, daraltabilirsiniz. Aynı zamanda merceğin netliği için objektif ayarı görüntünün çıktığı yuvarlak aksanın üzerindedir, netliği bulandırınız!

RESİMLERE – ÇERÇEVELİ İŞLERE MÜDAHALE: önceden hazırlatacağınız küçük stickerları çerçevenin içinde can alıcı bir noktaya yapıştırın.

READY-MADE İLE HAZIRLANMIŞ İŞLER: Yıllar evvel bir bienal içinde bincelerce hazır çay poşetiyle çevrilmiş uzun bir koridor inşa edilmişti. Bir arkadaşın yanında hazır bulunan maket bıçağıyla yürürken çay poşetlerinin bir kısmını çizerek kesmesi (dikkat gerektirir) ve ertesi gün o kısmın kaldırılması işe yeni bir ruh katmış gibiydi. Bol bol sakız çiğnemeniz ve sakızı uygun yerlere dolamanız, bahçelik alanlarda ki heykellere güzel bir görünüm kazandıracaktır.

SES ENSTELASYONLARI : Kulaklıklar ile dinlenebilen ve birebir küçük cihazlara doğrudan bağlantılı müzik çalarlar içindeki cd’ler sizin kaydettiğiniz cd’ler ile değiştirilebilir. Genellikle mini cd’ler kullanılmaktadır. Bienal alanlarına fazladan giriş çıkış yapmamak ve sanat nesneleriyle hazırlıklı karşılaşmak için, gerekli keşifleri not alıp ertesi bir zaman bienal alanına gidecek arkadaşınıza, yapamadığınız müdahaleyi nerde, ne şekilde yapabileceğine yönelik bilgilendirmede bulunabilirsiniz. Eğer sesler harici bir bellek üzerine kaydedilmişse kulaklık üzerinde tırnak makasıyla küçük bir kesik, işin dinleyiciyle ulaşmasında sorun oluşturabilir.

BİENAL MEKANLARI: Bienal alanları gündelik mekanları kendi pop imajı için dönüştürme düsturuyla imç gibi farklı alanlarda boy göstermek üzere son 2yıldır bir yayılma içinde. Buranın gündelik hareketliliği eserlere ve mekana müdahalede bulunmaya oldukça elverişli. Bu tür mekanlarda ipleri, koli bantlarını, suyu, kolonyayı ve yapışkanları kullanarak yaratıcılığınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Müdahaleye uğramış işler genellikle 20dk içinde eski haline getirilebiliyor, bu yüzden bir mekanda çok vakit kaybetmeyin ve aynı işi yeniden farklı şekillerle bozmayı farklı zaman dilimlerine yayın. Eserlere kalıcı bir zarar vermek başınızı ağrıtabilir ama böyle bir durumda destek grupları oluşturulmalıdır. Birkaç kişi olarak yapabileceğimiz müdahalelerin video ve fotoğraf kayıdını www.videoeylem.blogspot.com adresinde paylaşacağız, paylaşım herkes içindir!